Menu

Pokrzywa

22 lipca 2019 - Uncategorized

Dziś będzie o tym, czego miałam na podwórku do wczoraj najwięcej. Otóż o pokrzywie i jej właściwościach. Myślę, że mało, kto wie ile dobroci ukrytych jest w tej roślinie. Kiedyś nie raz byłam straszona wrzuceniem w pokrzywy, a teraz chętnie piję z niej napar. Świetnie też sprawdzi się zblendowana z jabłkiem. Poniżej o samych superlatywach tej parzącej rośliny. Pokryta jest wieloma parzącymi włoskami (to wina histaminy i kwasu mrówkowego)


Teraz niedoceniana, kiedyś była uwielbiana. Roślina stosowana w medycynie naturalnej i kosmetykach. Pokrzywa wpływa na zwiększenie poziomu czerwonych krwinek w organizmie, jest doskonałym źródłem witamin oraz związków chemicznych:
• Witaminy: A,C,E i K – odpowiadają one kolejno za wzrok, układ odpornościowy, działanie antyoksydacyjne, krzepliwość krwi.
• Pierwiastki:
o Magnez – przeciwdziała osteoporozie
o Wapń – odpowiada za mocne kości i prawidłową krzepliwość krwi
o Fosfor – wpływa korzystnie na układ nerwowy
o Siarka – wzmacnia włosy, stawy, niweluje trądzik
o Potas – reguluje ciśnienie krwi
o Żelazo – wytwarza hemoglobinę i wzmacnia układ odpornościowy
o Krzem – zapobiega łamaniu się paznokci oraz wypadaniu włosów
o Sód – reguluje gospodarkę wodną organizmu
o Jod – odpowiada za prawidłową pracę tarczycy
• Kwas pantotenowy (witamina B5) – uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Kwas ten podnosi odporność błon śluzowych oraz wpływa pozytywnie na regenerację komórek skóry.
• Garbniki (taniny) dają pokrzywie gorzki smak, przeciwdziałają biegunkom o niewielkim stopniu nasilenia.
• Flawonoidy uwalniają z organizmu wolne rodniki, czyli mają działanie przeciwnowotworowe.
• Kwasy organiczne (glikolowy, mrówkowy i glicerynowy) chronią organizm przed drobnoustrojami.

Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Oczyszcza organizm z toksyn. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych układu moczowego. Będąc w ciąży piłam codziennie napar z pokrzywy, między innymi moje wyniki badań były zawsze dobre i mówię sobie, że to na pewno dzięki pokrzywie. Początkowo mi nie smakowała, ale już mogę pić ją codziennie. Bo czego się nie robi dla zdrowia i urody?
Najlepiej skoncentrowana jest w soku, działa moczopędnie, oczyszczająco, jest skuteczna w walce z alergią (antyhistaminowe działanie). Działa przeciwbólowo dzięki właściwościom immunologicznym. Zalecana osobom, które cierpią na stany reumatyczne. Przez swoją moczopędność pomaga w walce ze stanami zapalnymi. Pobudza pracę nerek, dzięki czemu oczyszcza je.
Herbata z pokrzywy dostarcza wielu cennych składników oraz skutecznie działa w gojeniu ran, zapaleniu stawów oraz w walce z cukrzycą. Pamiętajmy, że maksymalna dawka takich herbatek to 4 filiżanki. Kiedy nie bardzo nam odpowiada smak, możemy osłodzić sokiem z malin, cytryny czy miodem. Pokrzywę możemy zbierać od czerwca do września. Jest jeszcze czas!! Nie poleca się picia pokrzywy osobom, które cierpią na zaburzenia żołądkowe, nadmiernie się pocą, mają wysypkę.


Jak widać powyżej pokrzywa to same zalety, traktowana przez nas jak zwykły chwast a nasi przodkowie zbierali, suszyli, następnie parzyli, i bardzo chętnie pili. Zioła same w sobie mają dużo zdrowotnych korzyści, dlatego zanim sięgniemy po lek apteczny spróbujmy zadziałać naturalnie. Ja zdecydowanie polecam.

Spodobał Ci się ten wpis? Daj łapkę w górę lub udostępnij go na Facebooku www.facebook.com/kotoneczek

Subskrybuj nasz kanał na youtube https://www.youtube.com/channel/UCikFzVnJgYHFKdVCfsneUzw

Powiedz o nas znajomym!

Dziękuję

Joanna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *