509 321 312

Czy naprawdę taki słodki jak się uważa? Cukier w roli głównej.

Obecnie cukier możemy spotkać w każdym produkcie. Wystarczy przyjrzeć się dokładniej etykiecie a na pewno będzie. W sokach, jogurtach, keczupie, chlebie czy ulubionych płatkach. Także w wielu innych produktach jak nie prawie wszystkich. Cukier jest sprawcą wielu chorób powoduje powstanie próchnicy. Jest głównym sprawcą w występowaniu nadwagi. Co następnie powoduje cukrzycę, raka czy choróby serca. Nie ma znaczenia czy dorosły czy dziecko, jeśli spożywa za dużo cukru powikłania występują identyczne u każdego. Dlatego już dziś zastanówmy się ile cukru spożywamy i ile dostarczamy swoim dzieciom. Cukier wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy. Podnosi ciśnienie krwi, podnosi poziom trójglicerydów i złego cholesterolu zwiększając ryzko zawału serca. Dodatkowo powoduje próchnicę, co skutkuje utratą zębów i ogólnej infekcji organizmu. Pewnie nie raz zauważyliśmy, że nasze pociechy po spożyciu słodyczy są pobudzone, mają więcej energii i ogólnie bardziej rozrabiają. Niekorzystnie też wpływa na koncentrację, co nie sprzyja, gdy trzeba się czegoś nauczyć. Ilość cukru w organizmie utrudnia zapamiętywanie, co jest niezwykle istotne w wieku szkolnym.

Cukier tak z pozoru nieszkodliwy powoduje niewydolność układu autoimmunologicznego i immunologicznego. Powikłaniami są wtedy artretyzm, alergia i astma. Wyżej wymieniona substancja zakłóca równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek rakowych. Najgorsze jest też to, że uzależnia. Nawyk może powstać już w wieku niemowlęcym, a więc bardzo wcześnie a później sami, czy też babcie, ciocie… tylko nawyk pogłębiamy. Zęby jako że mają pierwsze kontakt z cukrem są najbardziej narażone. Osad, który tworzy się na zębach jest świetnym pokarmem dla mikrobów atakujących szkliwo. Przeróżne roztwory cukru podrażniają błony śluzowe w żołądku, podrażniają dwunastnicę, następstwem są wrzody. Ciekawostką jest, że by strawić cukier do tego procesu nasz organizm używa witamin z grupy B a więc wapń, magnez i chrom z innych pokarmów. To skutkuje niedoborami w witaminach. Choroba naszych czasów, czyli cukrzyca, spowodowana jest nadmiernym spożywaniem cukru w każdej postaci. Jeżeli zapas cukru nie może być magazynowany w wątrobie, jako rezerwa odkłada się w przeuroczy sposób w naszych biodrach czy talii. Słodka wiadomość to nie jest, dlatego ograniczmy cukier, ponieważ przez to będziemy tylko zdrowsi, nasze dzieci będą mieć zdrowe zęby i nie będą mieć problemów z nadwaga. A wiadomo jak rówieśnicy potrafią dokuczać z tego powodu. Czytajmy etykiety i wybierajmy produkty gdzie cukier jest pod koniec listy a nie na początku. Jedzmy zdrowe słodkości a więc owoce.

Pytanie jak przestać słodzić ukochaną kawę..? Jest już wiele zamienników do słodzenia np. xylolit, miód.

Odrobina słodyczy na pewno nie zaszkodzi. Zachęcam do tego by przyjrzeć się, co znajduje się w naszym jedzeniu. Na pewno będziemy zaskoczeni, że tak dużo cukru sobie dostarczamy.

Spodobał Ci się ten wpis? Daj łapkę w górę lub udostępnij go na Facebooku www.facebook.com/kotoneczek

Subskrybuj nasz kanał na youtube https://www.youtube.com/channel/UCikFzVnJgYHFKdVCfsneUzw

Powiedz o nas znajomym!

Dziękuję

Joanna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *